Varför skall man byta bolån?

Byta bolånMan hör ofta om fördelarna med att byta bank, men visste du att man även kan byta bolån? Varför? Det finns stora pengar att spara.

Finns det några fördelar med att byta bank eller långivare för bolån? Svaret är utan tvekan ja. Du kan spara stora pengar på att knyta dina lån till ett kreditbolag eller bank som ger bättre lånevillkor än din befintliga bank. Hur kan det komma sig? Många nya banker och långivare har samlat flera typer av tjänster och som exempel kan nämnas Länsförsäkringar, som erbjuder försäkringar, banktjänster och lån.

Om du har flera tjänster på samma ställe och är så kallad trogen kund får du i regel bättre villkor än om du lånar i en bank och har ditt lönekonto i en annan. En annan aspekt att ta hänsyn till är vilken servicenivå långivaren eller banken kan erbjuda. Om det är viktigt för dig att kunna gå in på ett fysiskt kontor och prata med personal, blir du något mer begränsad.

Bank eller långivare utan kontor

Kan du istället tänka dig telefonkontakt, chat eller mailkontakt blir det betydligt enklare. Då kan du nämligen vända dig till en långivare som kanske inte har kontor i just din stad, men som kan erbjuda bolån med lägst ränta. Ett exempel är statliga SBAB Bank, som erbjuder flexibla bolån med relativt bra villkor. Genom att spara ihop pengar innan köp av bostad kan du ofta få bättre ränta.

Det är enklare än man tror att flytta lån till annat kreditbolag eller bank. Du signerar några papper och så sköter nya banken eller långivaren hela flytten – precis som när du byter bank. Enda gången det kan bli krångel är om du har bunden ränta. Då måste du vanligtvis betala en ränteskillnad till din gamla bank – som kompensation för räntan de förlorar när du säger upp avtalet i förtid.

Jämför bolån och villkor

Genom att jämföra bolån och bolåneränta kan du hitta det bästa alternativet. Det mest förmånliga är förstås så låg ränta som möjligt, men det gäller att se till de totala kostnaderna och avgifterna för att hitta det lån som är bäst. Detta gäller förstås även för smslån, snabblån och privatlån. Du kan enkelt jämföra olika lån online och genom en gratis jämförelsetjänst kan du få snabb överblick och hjälp att ansöka om flytt direkt online.

Att flytta bolån med rörlig ränta är kostnadsfritt och du behöver inte betala några avgifter för själva flytten. För att beskriva processen är det ungefär som när du först ansökte om ditt befintliga bolån. Om du redan är kund i en annan bank eller anser dig kunna få bättre villkor genom personlig kontakt är detta förstås en väg att gå. Men det enklaste och snabbaste är att ansöka direkt online.

Om du har fast ränta (bunden ränta) och ändå känner att du vill byta bank eller långivare är det klokt att vänta till bindningstiden går ut. Därefter är du fri att byta bank eller flytta ditt lån utan kostnad. Om du har flera lån med olika bindningstid kan du flytta dem efterhand – du måste alltså inte flytta alla lån på en gång. Om du vill ha bättre villkor kan du även försöka omförhandla lånen med din befintliga bank.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *