När skall man binda sina lån?

Dags att binda sina lån

Ska man välja rörlig eller fast ränta för sina lån? Det beror på hur stort lån det rör sig om – men även på hur stort ditt eget trygghetsbehov är.

Många väljer att binda sina lån för att känna ekonomisk trygghet och för att de ska veta exakt hur stor räntekostnaden blir varje månad. Eftersom räntekostnaden då blir densamma under hela bindningstiden kan du sova gott om natten utan att oroa dig för räntehöjningar. Nackdelen är att om räntan sjunker får du ändå betala din ursprungliga ränta. Den påverkas alltså inte av marknadens svängningar.

En rörlig ränta är precis som det låter – den kan gå upp och ner och det positiva är att du aldrig betalar mer än nödvändigt. Ränta är kostnaden för att få låna pengar och exakt vilken ränta du får betala är upp till banken eller kreditbolaget. När du har rörlig ränta kan du när som helst välja att binda den – på så vis har du både flexibilitet och trygghet precis runt hörnet.

Rätt tid att binda räntan är givetvis när den är låg – och precis innan den går upp. Men att parera detta är inte alltid helt enkelt och det gäller att man är insatt i samhällsutveckling och ekonomi.

Lågkonjunktur – bind räntan!

Ekonomin är inte statisk utan påverkas av många faktorer. Om en lågkonjunktur närmar sig kan det vara läge att binda räntan. I sämre tider kan nämligen räntan höjas och i kombination med att många får en försämrad privatekonomi (exempelvis på grund av arbetslöshet – kanske i samband med nedskärningar) kan det innebära en stor påfrestning för din ekonomi.

För att skaffa dig kontroll över dyra lån och bolån kan du därför binda räntan så att du får fast ränta. Försök att jämföra lån och ränta innan du bestämmer dig, för ibland kan det löna sig att flytta lånen innan du binder räntan. När du väl har bundit dina lån är det inte lika enkelt. Om du vill flytta dina lån eller lösa dina bolån i förtid måste du nämligen betala ränteskillnadsavgift till banken.

Samla lån i ett – sänk räntekostnader

Ett annat sätt att sänka sina räntekostnader är att samla dyra lån och krediter i ett större lån. Genom att ansöka om ett privatlån med låg ränta kan du sänka dina totala kostnader. Även här kan det vara av intresse att jämföra olika banker, låneföretag och kreditbolag. Detta gör du enklast online via en gratis jämförelsetjänst. Du får snabb överblick över både ränta och återbetalningstid och du kan även ansöka direkt online.

När du binder ränta är det viktigt att veta att du får den bästa räntan. Det finns även vissa långivare som erbjuder räntegaranti, vilket innebär att din ränta sänks om räntan går ner. Denna tjänst är dock tillval och brukar kosta en slant. Om du tecknar nya lån och känner dig lite osäker inför framtiden kan du ansöka om lån med återbetalningsskydd. Många långivare erbjuder detta som en service till sina kunder.

Låneskydd för extra trygghet

Låneskydd eller återbetalningsskydd fungerar som en försäkring och ger dig extra trygghet om något oförutsett skulle inträffa. Det kostar lite, men om du exempelvis skulle bli sjuk eller arbetslös kan du få hjälp med att betala tillbaka lånet. Kolla även med dina försäkringar och avtalsförsäkringar hos facket så att du inte redan har låneskydd inbakat.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *