Låna pengar till kontantinsats

Låna pengar kontantinsats

När de nya lånereglerna kom var tanken att man skulle spara ihop till kontantinsatsen innan ett bostadsköp. Men allt fler väljer att låna pengar till kontantinsatsen. Så här fungerar det!

Sedan de nya amorteringsreglerna infördes är det endast möjligt att låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 %, eller den så kallade kontantinsatsen, ska betalas med egna pengar. Detta för att minska hushållens skuldsättning. Det har pratats mycket om att svenska hushåll är överbelånade och att om något händer så att räntan höjs kraftigt kommer många inte ha råd att betala sina lån.

I verkligheten ser det dock lite annorlunda ut. I takt med att hyresmarknaden avreglerats och allt fler har kommit in på bostadsmarknaden är bostadsköp i många fall den enda utvägen. Ibland kan det där gyllene tillfället dyka upp utan att man har hunnit spara ihop till en kontantinsats och då kan det uppstå problem, eftersom det gäller att hänga med utan att tveka när det blir budgivning.

Vanligt att låna till kontantinsatsen

Om man inte har sparade pengar går det bra att låna till kontantinsatsen och allt fler gör just detta. Eftersom det kan behövas relativt mycket pengar är det vanligtvis privatlån som är aktuellt för just bostadsköp. Du kan låna upp till 650 000 kronor och behöver ingen säkerhet för lånet. Det finns även andra typer av blancolån och om du hittar ett bra snabblån kan det eventuellt räcka till handpenning till en billigare bostad.

När du lånar till bostad är det egentligen ingen större skillnad mot att spara ihop till en. Du betalar efteråt istället för i förväg. Det är dock viktigt att räkna ihop samtliga lån så att du är på det klara med hur stor den totala månadskostnaden blir för den nya bostaden. Om du ska sälja din gamla bostad och köpa ny finns möjlighet till överbryggningslån hos banken. Detta betyder att du står med dubbla lån under en period, tills den gamla bostaden är såld.

Hitta bra privatlån med låg ränta

En möjlighet att låna till kontantinsats är att öka ett befintligt bolån. För att det ska gå måste denna bostad ha ökat i värde så pass att du kan utöka lånet ytterligare. När man gör så innebär det dock en risk, eftersom de lånade pengarna inte höjer värdet på din befintliga bostad. Om föräldrar hjälper sina barn på detta sätt bör de vara medvetna om riskerna att ta på sig betalningsansvar för någon annan.

När du ska ansöka om privatlån gäller det att jämföra olika banker och långivare för att hitta ett lån med bra ränta och villkor. Återbetalningstiden varierar och om du lånar mycket pengar – exempelvis 300 000 kronor eller mer, kan du räkna med en återbetalningstid på 10 år eller 15 år. Lånar du ännu mer bör du kolla upp noga vad som gäller. Tänk på att om du har rörlig ränta kan kostnaden för lånet öka över tid.

Bunden eller fast ränta ger mer trygghet och då vet du exakt vad räntan kommer att hamna på under hela bindningstiden. Historiskt sett har det dock nästan alltid lönat sig att ha rörlig ränta på lån.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *