Hur byter man bank?

Byta bank

Att byta bank är både enklare och smidigare än man kan tro. Du skriver på ett par papper och så gör nya banken hela jobbet åt dig.

Det har blivit allt vanligare att byta bank och varför låta bli när du kan få bättre service eller mer lönsamma avtal. När du byter bank kan du välja att flytta över alla dina affärer och konton, men du kan också välja att ha kvar vissa lån i din gamla bank. Detta kan vara särskilt aktuellt om du har fast eller bunden ränta och vill slippa ränteskillnadsavgift.

För några år sedan var det nästan otänkbart att byta från den bank man alltid haft och var uppvuxen med. Relationen till banken var ofta livslång och från det första sparkontot där spargrisen tömdes fick man sedan lönekonto, bolån och pensionskonto. Nu är det nya tider och den personliga relation man hade med banken har bytts ut mot en affärsuppgörelse där båda parter möts på en mer professionell nivå.

Vilken bank är bäst?

Det beror på om du är privatperson eller företag. Bland storbankerna väljer företag ofta Nordea, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank, medan privatkunder ofta vänder sig till Swedbank eller mindre banker som Länsförsäkringar Bank eller Ica Banken. När du väljer vilken bank som du anser bäst kan det löna sig att jämföra flera faktorer. Har du stort behov av personlig kundtjänst kanske en bank med kontor nära dig är bästa valet.

Klarar du dig fint med internetbank och kundservice via telefon, mail eller chat kan en enklare bank med sjyssta räntevillkor vara bäst. Många väljer exempelvis Ica Banken eftersom man som medlem får bra avkastning på sina sparpengar samtidigt som man erbjuds fördelaktiga lån. Har du tänkt göra en större bostadsaffär kan det dock löna sig att välja någon av storbankerna, eller Länsförsäkringar Bank som vid ett flertal kundundersökningar valts till den mest omtyckta banken.

Så enkelt kan du byta bank

När du bestämt dig för att byta måste du i regel besöka din nya bank en gång för att signera papper. Detta kan även göras via post eller bankid, men då kan det ta längre tid. Ofta är det skönt att få prata med en person och få möjlighet att ställa frågor. När avtalet om att byta bank är färdigt sköter nya banken allt pappersarbete. Du får nya konton och betallösningar och dina sparpengar flyttas över till önskat konto.

Ibland kan det ta ett par dagar innan allt fungerar som det ska och därför kan det vara klokt att se till att alla räkningar är betalda och att du har lite pengar på fickan för nödvändiga utgifter. Om du har bundna bolån i din gamla bank kan det löna sig att låta dessa vara kvar i gamla banken tills löptiden går ut. Annars måste du sannolikt betala ränteskillnadsavgift, vilket är den beräknade ränta banken skulle fått om lånen legat kvar. Löser du lånen i förtid måste du alltså kompensera banken.

Att byta bank är enkelt men trots detta drar sig många för att göra det. Varför? Det är enklare att låta allt vara som förut, men du kan få bättre service och spara pengar på att byta bank.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *