Hög sparränta utan risk

Hög sparränta

När du väljer sparkonto kan det tyckas självklart att välja det med högst ränta. Men sparkonto utan insättningsgaranti kan vara riskabelt och du riskerar dina tillgångar.

När man jämför sparkonto och ränta är det förstås för att få bästa avkastning på sina sparpengar. Helst ska man tjäna mycket pengar på kort tid och därför väljer många helt enkelt det sparkonto som ger allra högst sparränta. Men visste du att ett sparkonto kan vara osäkert? Om du väljer att spara på ett konto som saknar insättningsgaranti har du nämligen ingen trygghet om något skulle hända.

Vad kan hända och hur stor sannolikhet är det? Med en rörlig, global ekonomi kan mycket hända och särskilt i tider som präglas av politisk instabilitet. Ett sparkonto utan insättningsgaranti ger visserligen högst avkastning av alla sparkonton, men om något skulle hända riskerar du att bli av med alla dina insatta pengar. Det finns helt enkelt ingen försäkring eller trygghet som förhindrar en ekonomisk förlust.

Välj konto med insättningsgaranti

Genom att välja ett sparkonto som är tryggt och som ger hög ränta kan du få en bra avkastning på ditt sparande samtidigt som du undviker risker. För att maximera avkastningen bör du välja ett konto där du binder pengarna en viss tid. Om du sätter in och tar ut (alltså spenderar en del av pengarna vid behov och sedan sätter tillbaka) minskar avkastningen. Det bästa är om de får stå still på kontot och generera pengar tillbaka.

Ett bundet sparkonto innebär att du måste kunna avvara pengarna en viss tid och att du inte behöver ta ut hela summan med kort varsel. Detta kan vara perfekt om du sparar till en kontantinsats eller vill spara inför framtiden, men inte behöver pengarna just nu. Om du skulle behöva ta ut pengar från ett sådant konto kan en avgift tillkomma.

Om du istället tänker spara till en buffert eller buffertkonto som du kan ta av vid behov, bör du välja ett sparkonto med fria uttag. Räntan är något lägre, men i gengäld kan du flytta pengarna hur du vill, utan att ta hänsyn till någon bindningstid.

Sparkonto med hög ränta

När du börjar spara måste du inte välja sparkonto i en bank, utan du kan investera i en modern form av sparande. Genom att sätta in pengarna hos bostadsbolag, kreditbolag eller mindre bank kan du tjäna mer än om du väljer någon av de traditionella storbankerna som Nordea, Swedbank, Danske Bank, Handelsbanken eller SEB. När du väljer en mindre aktör är räntan ofta högre och om du binder pengarna under en viss tid kan du få så mycket som 6 % i avkastning.

Det gäller att vara kreativ utan att tumma på tryggheten. Vissa ger mer i ränta om du även väljer att ha dina lån i samma bank. Och ibland kan du faktiskt tjäna ganska mycket på att spara pengar på ditt kreditkort. Räntan är relativt hög om du handlar, men den är även hög åt andra hållet. Genom att sätta in pengar på exempelvis ICA-kort kan du få bra ränta samtidigt som pengarna står där på kontot – till förfogande ifall du vill använda dem.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *