Bästa bank i Sverige

Bäst bank Sverige

Vilken bank är egentligen bäst? Det beror på vad du som kund värderar högst. Bästa banken kanske inte är den du tror – var inte rädd för att byta.

Många har kvar samma gamla bank ”som de alltid haft” och visst är det enkelt att slippa välja. Men genom att sätta sig in i fördelar och nackdelar kan du välja den bank som ger dig bäst fördelar som kund. Häng med när vi reder ut begreppen och lär dig hur du kan tänka. Först och främst gäller det att värdera vad som är viktigast för dig – närhet till bankkontor, bra kundservice, hög ränta eller låga avgifter.

De gamla storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Sparbankerna, Skandia, Danske Bank och SEB har på senare år fått konkurrens från uppstickare som Länsförsäkringar Bank och ICA Banken. Den bank som ansågs vara bästa banken för privatpersoner 2018-2019 är Länsförsäkringar Bank och anledningen är utmärkt kundservice och ett nära kundsamarbete.

Dessutom är det lätt att få kontakt med någon på kontoret ifall man skulle behöva. Länsförsäkringar har också samlat flera tjänster under ett tak, vilket gör att man kan sköta både bankärenden och teckna försäkringar på ett ställe. I en tid där alla är stressade och fritiden är dyrbar, blir ett sådant koncept givetvis extra framgångsrikt.

Så hittar du bästa banken

Bara för att Länsförsäkringar Bank har utsetts som bästa bank innebär inte att den är bäst för just dig. Om du vill ha hög avkastning på dina sparkonton eller är engagerad i aktiefonder och räntehandel kan en storbank ändå vara bästa alternativet. Och vilken bank som är bäst kan också bero på om du är privatperson eller företagare. Många med eget företag vänder sig i första hand till en affärsbank som SEB eller Handelsbanken.

Om du har tänkt ansöka om ett bolån gäller andra premisser och här kan det verkligen löna sig att jämföra olika lånealternativ. Vissa långivare och banker är oerhört restriktiva när det gäller nya lån, medan andra är mer öppna. När du jämför lån och ränta gäller det att se till den totala kostnaden inklusive alla avgifter. Årsräntan är nämligen inte detsamma som den effektiva räntan (som är beloppet du faktiskt betalar).

Utvärdera bankerna – byt bank!

När du har utvärderat bankerna och kommit fram till vilken som verkar mest gynnsam för dig, är det bara att göra slag i saken. Kanske är det den banken du redan har, men ofta är det en helt annan. Att byta bank är enklare än man kan tro och det räcker i princip att skriva på några papper, så sköter nya banken hela överföringen. Du får nya konton och pengar flyttas över helt automatiskt.

Enda gången det kan bli problem är om du har bundna bolån – alltså bolån med fast ränta. Om du avbryter dessa innan löptiden gått ut kan du få betala en ränteskillnadskostnad, vilket är den uppskattade räntan du skulle fått betala om lånet löpt tiden ut. För att undvika detta kan du byta bank men låta de gamla bolånen ligga kvar i gamla banken till bindningstiden går ut. Sedan kan du flytta över dem kostnadsfritt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *